• Huom! Jos yrityksessänne on käytössä perinteisten Smartum-etujen sijaan SmartumPlus-edut, luethan vastauksen kysymykseen täältä.

Liikunta- ja kulttuurietu

Työnantaja voi tukea henkilökuntansa liikunta- ja kulttuuriharrastamista ja vähentää tukemisesta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti omassa tuloverotuksessaan.

Työntekijälle muodostuva etu on verovapaa, mikäli tarjottua etua voidaan pitää tavanomaisena ja kohtuullisena. Työntekijän omaehtoista liikunta- ja kulttuuritoimintaa saa tukea 400,00 € / työntekijä / kalenterivuosi.

Lounas

Lounasta voi tarjota työntekijöille joko luontoisetuna tai lounasvähennyksenä.

Luontoisetu

Työnantaja: Palkan lisänä tarjottava etu. Työnantaja maksaa edusta nimellisarvon, mutta voi vähentää sen verotuksessa. Käsitellään ennakonpidätyksen yhteydessä ja palkkakirjanpidossa palkkana 75 % mukaan.

Työntekijä: 75 % edusta on verotettavaa ansiotuloa työntekijän henkilökohtaisen veroprosentin mukaan. Työnantaja maksaa edun, työntekijä ainoastaan verot. Palkanlisänä maksettu luontoisetu kartuttaa myös eläkettä.

Lounasvähennys

Työnantaja: Lounasedun verotusarvo 75 % pidätetään työntekijän palkasta. Työnantaja maksaa nimellisarvon ja verotusarvon erotuksen, mutta voi vähentää sen verotuksessa.

Työntekijä: Työntekijä maksaa lounasedusta verotusarvon 75 %, esimerkiksi 10,00 € lounassetelistä 7,50 €. Työnantaja voi pidättää summan palkasta.

Työmatka

Työmatkaetu voidaan antaa palkan päälle tai osana nykyistä rahapalkkaa.

Etu on täysin verovapaa 3 400 euroon saakka. Työmatkaetua ei tarvitse tarjota koko henkilöstölle. Sitä voi tarjota myös henkilölle, jolla on vapaa autoetu.

Työnantaja voi vähentää edun hankintakulut tuloverotuksessa.

Työmatkaedussa on paras hyötysuhde silloin, kun työntekijän kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset ovat alle 750 euroa vuodessa. Silloin hänellä ei ole oikeutta matkakuluvähennykseen verotuksessa.

Etu on henkilökohtainen ja työntekijä voi ostaa sillä joko arvolipun tai kausilipun. Se on tarkoitettu kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta työntekijä voi käyttää sitä myös vapaa-ajalla matkustamiseen.

Hieronta

Hierontaetu on verovapaa etu, kun sen enimmäismäärä on 400 euroa vuodessa. Hierontasaldoa voi tarjota vuodessa 400 euroa per työntekijä. Hierontasaldolla voi maksaa urheilu- sekä klassisen hieronnan, mutta ei esimerkiksi spa-palveluita.

Verohallinto on kiristänyt linjausta hierontasaldon käyttöpaikkojen rajaamiseen. Verovapaus edellyttää, että työntekijä käyttää hierontaetua vain hierontapaikoissa, jotka työnantaja on valinnut. Tämän vuoksi tilaajien eli työnantajien tulee valita millä palveluntarjoajilla hierontaetuja voi käyttää, ja Smartumin hierontaetua tilaavan yrityksen täytyy tehdä erillinen sopimus palveluntarjoajan kanssa.

Työntekijä voi tarkistaa voimassaolevat sopimukset oman tilin kautta verkkopalvelusta, Tarkastele sopimuksia-osiosta.

Työnantaja lataa hierontasaldoa työntekijän Smartum-tilille. Sen jälkeen työntekijä valitsee itselleen sopivimman paikan niiden joukosta, jotka työnantaja on valinnut. Työntekijä varaa ajan ja maksaa käynnin hierontasaldolla. Mahdollisen yli menevän osuuden hieronnan hinnasta työntekijä maksaa omalla rahalla.

Mikäli haluat tutustua Smartumin työsuhde-etujen verotukseen tarkemmin, voit ladata vero-ohjeemme kätevästi tältä sivulta.


SmartumPlus: Ovatko Smartum-edut työnantajalle verovähennyskelpoinen kulu?

On hyvä huomata, että SmartumPlus-palvelu valvoo automaattisesti, ettei etukohtainen käyttö ylitä verottajan määrittelemää vuotuista verovapauden maksimiarvoa.

SmartumPlus-etujen osalta omavastuu on mahdollista periä suoraan palkasta tai sen maksaminen onnistuu myös SmartumPay-sovelluksella OmaLompakko-ominaisuudella. Omavastuu on mahdollista maksaa myös osissa ja siirto on minimissään 20 €. Omavastuun määrä huomioidaan automaattisesti maksua tehdessä Verohallinnon linjauksen mukaan ja käytetyn omavastuun osuus näkyy aina kuitilla OmaLompakko-rivillä käytetyn saldon jälkeen.

Jos työsuhde päättyy ja edut eivät ole enää käytettävissä, OmaLompakossa olevat rahat voi käyttää normaalisti esimerkiksi lounasmaksua tehdessä. Tilille tehtyä talletusta ei ole mahdollista ladata pois sovelluksesta jälkikäteen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seuraavaksi sinua saattaisi kiinnostaa...

Työnantaja: Lataa Smartumin vero-ohje

Työnantaja: Tulorekisteri, Smartum-edut

Työnantaja: Voiko työnantaja periä ns. omavastuuosuutta? Miten verottaja suhtautuu tähän?

Löysitkö etsimäsi vastauksen?